Assortiment
Exclusief topSlijter
Aanbieding
Benromach Château Cissac 8 Years Old
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
De Benromach distilleerderij bevindt zich iets ten noorden van de plaats Forres. Westelijk van de rivier loopt de Findhorn rivier. Benromach is afkomstig uit het Gaelic en betekent " ruige berg". De distilleerderderij werd in 1898 door Duncan MacCallum gebouwd, destijds ook eigenaar van de Glen Nevis distilleerderij en een compagnon F.W. Brickmann, een whisky handelaar uit Leith. Geopend in 1900 onder de naam Benromach Distillery Co. maar direct daarna, door slechte resultaten van Brinckmann whiskyhandel weer gesloten. Tussen 1907 en 1910 weer heropend onder de naam Forres, met Duncan MacCallum nu als enige eigenaar. Na de eerste wereldoorlog werd de originele naam Benromach weer ingevoerd. Na vele sluitingen en overnames werd Benromach in 1983 definitief gesloten en op de washbacks na geheel ontmanteld. In 1992 kocht de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail uit Elgin de lege gebouwen van Benromach en ook de nog overgebleven voorraden van United Distillers. De voorraad werd gebotteld en op de markt gebracht, waardoor er voldoende kapitaal vrij kwam om de distilleerderij weer in productie te brengen. In oktober 1998 werd Benromach door Prins Charles heropend. Daar United Distillers geen eigenaar van de waterbron en van de handelsnaam Benromach was, heeft het nog zes jaar geduurd tussen de aankoop en heropening. Die tijd had Gordon & MacPhail nodig om beide in handen te krijgen. Na de overname startte men in 1997 met de herbouw. De vier vernieuwde washbacks werden van het larikshout van de oude washbacks gemaakt en de vier nieuwe spirit stills zijn ten opzichte van de voorgaande voor de helft verkleind. De stills worden met stoom verhit. De rijping vindt hoofdzakelijk plaats op sherryvaten en ook op refill en bourbon vaten. Het water voor de productie haalt men via een pijpleiding uit de de Chapelton Spring en voor de koeling van de condensors komt het water uit het Sanquhar Loch.
De Benromach 2006 Chateau Cissac is gebotteld in de Wood Finish serie. Deze Speyside single malt heeft vanaf 2006 gerijpt in first-fill bourbon vaten gevolgd door een finish van 20 maanden in ex Bordeaux wijn vaten van Chateau Cissac. Gebotteld in het najaar van 2014 op 45%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde release van 4200 flessen.
Neus: duidelijke wijn invloeden met tonen van meloen, rode appels, sinaasappel schil en pure chocolade met een florale ondertoon en een vleugje verkoold eiken
Smaak: licht peperig met zoete vanille, romige melk chocolade en wat verfrissende limoen tonen, rode wijn en wat rook
Afdronk: tonen van rode wijn tannines en aanhoudende rook
Neus: duidelijke wijn invloeden met tonen van meloen, rode appels, sinaasappel schil en pure chocolade met een florale ondertoon en een vleugje verkoold eiken
Smaak: licht peperig met zoete vanille, romige melk chocolade en wat verfrissende limoen tonen, rode wijn en wat rook
Afdronk: tonen van rode wijn tannines en aanhoudende rook
€ 59,50
Fles
Huidige voorraad: 0
Etiketinformatie
- Land van Herkomst
- Schotland
- Inhoud
- 70 CL
- Alcoholpercentage
- 45% vol
- Soort whisky
- Single Malt
Reviews
Schrijf een reviewEr zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product